Miért

Az ivóvíz fő forrásaként szolgáló talajvíz védelme nem csupán környezetvédelmi kihívás, hanem elsősorban önnfenntartási ösztönünk megnyilvánulása. Azután, hogy nem lesz ivóvizünk, már nem lesz „azután” sem...

 Mert víz nélkül nincs élet

Táplálék nélkül az ember több hétig is kibírja, de víz nélkül csak pár napig. Ezért a vízvédelem elhanyagolása olyan veszélyt jelent, amelyet nem engedhetünk meg magunknak.

 Mert az ivóvíz pótolhatatlan

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, ami az élet alapja. Ennek a víznek azonban csak kevesebb, mint 1%-a ivóvíz. És ez a mennyiség is egyre csökken. Már ma vannak olyan több milliós nagyvárosok Földünkön, amelyek állandó ivóvízhiányban szenvednek. Szeretnénk, hogy országunk lakosainak elegendő vize lenne.

 Mert a szlovákiai talajvíz mindannyiunk nagy kincse

A víz stratégiai fontosságú, és ha ma az olaj drága, holnap épp az ivóvíz értéke vetekedhet majd az aranyéval. A dél-szlovákiai Csallóköz Közép-Európa legnagyobb ivóvízbázisa.

 Mert gyermekeinknek és unokáinknak is tiszta és egészséges vízre lesz szükségük

A kutakból származó ivóvíz a talajvízből töltődik fel, ezért egész Szlovákia területén védeni akarjuk a talajvizeket, különös tekintettel az ivóvízforrások felé vezető áramlatokra. Gyermekeink nem bocsátanák meg nekünk, ha hagynánk ezeket tönkretenni.

 Mivel a talajvizet védi az alkotmány

Az egészségre ártalmatlan ivóvízhez való jog az egyik alapvető emberi jog. Ráadásul a Szlovák Köztársaság Alkotmánya biztosítja a talajvíznek mint az ivóvíz fő forrásának a védelmét, így juthatunk hozzá az ivóvízhez.

 Mert a szerencse nem elég

Szlovákiának szerencséje van: a csallóközi felszín alatt a hatalmas mennyiségű talajvíz felhalmozását a Duna által itt lerakott több száz méter vastag kavics- és homokrétegből álló megfelelő altalaj tette lehetővé. Ebben alakult ki a kiváló minőségű ivóvízbázis, amely az altalaj öntisztító képessége révén ráadásul folyamatosan szűrt. Amennyiben viszont hagyjuk, hogy ebbe a föld alatti óriástartályba szennyeződések kerüljenek, megszűnik az öntisztulás, s ezzel együtt elvész a szerencsénk is.

 Mert a Csallóköz vizét folyamatosan pótolni kell

A természetes vízfelhalmozódás feltételei és a víz minősége az utóbbi években jelentősen romlottak. Az egyik veszélyt a bősi vízerőmű körtvélyesi tartályának üledékei jelentik, amelyek megakadályozzák a Duna vizének beszivárgását a Csallóközbe, és tovább rontják az oxigénrendszert. A talajvíztartalékok feltöltésének folyamatát és a vizek áramlását a hatalmas építkezések is befolyásolják.

 Mert meg kell határozni a szennyezés eredetét

A víz mennyiségének csökkenésénél is nagyobb probléma a csallóközi talajvíz minőségének romlása. Több olyan kockázati tényező van, amelyek negatív hatással lehetnek a vízminőségre: számos régi és új environmentális probléma; az agrokemikáliák használatának csupán formális korlátozása; a hulladéklerakatok, valamint egyes ipari vállalkozások bizonyos eljárásai.

 Mivel a csallóközi vízkészleten kívül a Szlovákia más részein található további ivóvízforrások is veszélyben vannak

Paradoxom je, že ľudia v blízkosti vodných nádrží na pitnú vodu, ako Starina a Nová Bystrica, neraz nemajú prístup ku kvalitnej pitnej vode. A rizikové sú aj iné oblasti po celej krajine.

 Mert csak az élő folyók teremtik meg az ivóvíz kialakulásának feltételeit

A folyók ezen szerepének megőrzése és a bennük zajló élet megóvása érdekében alapvetően meg kell változtatnunk a vízgyűjtő területekről való gondoskodás módját. Nem szabad elpusztítanunk a folyók menti fákat, ahogy azt manapság tesszük. A part menti növényvilág kiemelkedő fontosságú a víz tisztasága szempontjából.

 Mert a limonádé és a sör is ivóvízből készül

Az ivóvíz viszont még mindig a legegészségesebb ital. Nehogy megtörténjen az, hogy a külföldről behozott egészségtelen italok vagy a műanyag flakonos víz legyen az egyetlen lehetőségünk arra, hogy ihassunk.

Az Itt ne idd a vizet! kezdeményezés igyekszik felhívni a figyelmet Szlovákia vízforrásainak szennyezettségére. Talajvizeink veszélyes anyagokkal való szennyezettsége bizonyítható és ez veszélyezteti ivóvízkészleteinket. Ivóvíz nélkül nincs élet. Ezért kérjük támogatásukat. Ugyanakkor felkínáljuk közös összefogás erejével kivizsgáltatni vizeinket és a mérések eredményeit nyilvánosságra is hozzuk.
  Csatlakozzon

A csatlakozottak száma 5711

  Adományozzon a víz tesztelésére

  Mérések eredményei

Már 20 vízforrást kivizsgáltunk