Mit követelünk

A Mi Vizünk Polgári Társulás kampányt indít ITT vizet ne igyál! címmel. Felhívjuk azok figyelmét, akiknek fontos az ivóvíz minősége, csatlakozzon hozzánk!

Az ivóvízünk minősége létfontosságú kérdés. Eddig az állam által biztosított természetes dolognak tekintettük az egészségünkre ártalmatlan és ízletes ivóvizet. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a bizonyosságot elveszíthetjük. A legújabb vizsgálatok szerint a Felső-Csallóközben, ahol átlagosan 100 méter mélyről származik az ivóvíz, már 80 méteres mélységben találtak szennyeződést. Több mint 5000 ember fogyasztotta azt a vezetékes ivóvizet, amely egészségre káros növényvédő szereket tartalmazott. Ez a konkrét helyzet viszont csak a jéghegy csúcsa lehet! Olyan problémáról van szó, amely mindannyiunk egészségére kihathat.

Ideje lépnünk!

Ezért én mint a Szlovák Köztársaság állampolgára, alkotmányos jogaimra hivatkozva kérem, hogy:

  1. biztosítsák a vezetékes ivóvíz hatékony ellenőrzését, hogy az tiszta és az egészségemre ártalmatlan legyen;

  2. férhessek hozzá a vezetékes ivóvízem minőségére vonatkozó alapos és friss információkhoz az interneten és a községi hivatalban;

  3. következetesen biztosítsák a talaj- és felszíni vizeink védelmét, mert ez az én ivóvizem forrása.

Ha szeretne megbizonyosodni az Ön által fogyasztott ivóvíz jó minőségéről, anyagilag hozzájárulhat a vizsgálatához - egyénileg vagy csoportosan a lakóhelyéről.

Minden támogatás fontos lépés a változtatáshoz. A célunk több mint 100 000 támogató megszerezése, hogy kéréseinket a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé terjeszthessük.

Az Itt ne idd a vizet! kezdeményezés igyekszik felhívni a figyelmet Szlovákia vízforrásainak szennyezettségére. Talajvizeink veszélyes anyagokkal való szennyezettsége bizonyítható és ez veszélyezteti ivóvízkészleteinket. Ivóvíz nélkül nincs élet. Ezért kérjük támogatásukat. Ugyanakkor felkínáljuk közös összefogás erejével kivizsgáltatni vizeinket és a mérések eredményeit nyilvánosságra is hozzuk.
  Csatlakozzon

A csatlakozottak száma 5710

  Adományozzon a víz tesztelésére

  Mérések eredményei

Már 20 vízforrást kivizsgáltunk